Kurser i

Mindfulness

Kurser i mindfulness

Mindfulness handler om at styrke vores evne til at møde os selv – hvad der sker i tankerne, følelserne og kroppen – med en holdning af venlighed og nysgerrighed. Det er en særlig form for opmærksomhed som er nærværende og kan trænes på samme måde som vi kan træne muskelstyrke i fitnesscentret.

Vi lever ofte på ”automatpilot”, hvor vi sidder fast i gamle vaner: vaner, der gør, at vi – uden helt at vide af det – ”ser” eller opfatter os selv og andre på en bestemt måde; vaner, der kan trække os ind i tankestrømme af bekymringer, selvkritik og grublerier og gøre os sårbare over for stress, angst og depression. Mindfulness-træning kan hjælpe os til at se klart, hvad der egentligt sker, hvad der sker lige her i krop og sind og til at træde ud af disse tankestrømme.

En vigtig del af mindfulness-træningen handler om ganske gradvist at lukke op for at mærke og rumme krop og følelser, som de føles og sanses indefra. Det kan måske virke ulogisk at skabe plads for at mærke, dét der gør ondt, om det er følelsen af tristhed eller kropsligt ubehag, men træningen kan åbne døren til større klarsyn og frihed. Når vi – selv i et ganske kort øjeblik – kan træde ud af tankestrømmen og tune os ind på kroppen, har vi mulighed for at opdage at vores tanker om os selv og andre kan være forkerte eller mangelfulde og vi kan få øje på ressourcer og handlemuligheder, som vi ikke anede, at vi havde.

 

Mindfulness-træning tilbydes individuelt, som del af et terapiforløb, eller som et 8- ugers gruppeforløb.

Jeg tilbyder både Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) og Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT). Begge programmer er 8-ugers evidensbaserede gruppeforløb. De ugentlige sessioner varer hver 2½ time og mellem hver session er der hjemmeøvelser af ca. 45 minutters varighed. Herudover afholdes der midtvejs i forløbet en hel dag til fordybelse. Gruppestørrelsen kan variere mellem 8-12 deltagere.

Mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR): Der er generelt god evidens for at MBSR reducerer bl.a. symptomer på stress og angst, kan hjælpe til at håndtere kroniske smerter og i det helt taget øge trivsel i hverdagen. Træningsprogrammet består af mindfulnessmeditationer og yogaøvelser (opmærksomhedsøvelser) samt i dialog med deltagerne korte oplæg om bl.a. stress, stressfysiologi, håndtering af svære følelser og vanskelige kommunikationer.

Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT): Programmet integrerer mindfulness fra MBSR-programmet og elementer fra kognitiv adfærdsterapi. Foruden mindfulnessøvelserne fra MBSR, er der fokus på at lære at genkende gamle, vanemæssige og uhjælpsomme tanke-, følelses- og handlemønstre, der kan bidrage til sårbarhed over for depression, angst og stress. Gennem mindfulness trænes strategier til at træde ud af de uhjælpsomme reaktionsmønstre og til at møde dig selv og udfordringerne med større visdom og medfølelse. Det kan åbne op for at leve livet fuldt ud i langt højere grad end man kunne have forestillet sig.

Der er god evidens for programmet som forebyggende behandling for depression for personer, der tidligere har haft depressive episoder. Forskning har også vist samme forebyggende effekt som vedligeholdende antidepressiv behandling. Der er også evidens for at MBKT kan reducere symptomer for personer, der har en depression og for personer med angst eller stress, afhængig af problematik og sværhedsgraden.

Mindfulness-baseret kognitiv terapi for livet (MBKT-L): MBKT-L er udviklet af Oxford Mindfulness Centre, UK, og er baseret på det evidensbaserede MBKT for depression program. Det er et selvudviklingsprogram for alle, der gerne vil forbedre deres livskvalitet og trivsel, håndtere stress og forebygge angst og depression.

Kommende kurser

Ingen planlagte kurser på nuværende tidspunkt